Engelleri Aşan Tasarım | Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

ULUSLARARASI TİCARET VE LOJİSTİK YÖNETİMİ

Engelleri Aşan Tasarım

Engelleri Aşan Tasarım

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri bilgisayar görü tabanlı akıllı sandalye projesi geliştirerek, binlerce engelli insanın hayatını kolaylaştıracak tasarım üretti.

 

HKÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencilerinden Efgan Uğur, Nihat Yılmaz Şimşek, Mücahid Kaya ve Mehmet Kiraz  bilgisayar görü tabanlı akıllı sandalye projesiyle binlerce engelli insanın hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. HKÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Abdulhafez Abdulhafez ve sanayi ortağı A2tech Bilişimden HKÜ Araştırma Görevlisi Ali Acıoğlu’nun desteğiyle  gerçekleşen proje, birçok yeniliği beraberinde getirmesiyle birlikte, engelli vatandaşlara umut olması bekleniyor.

   

Cihazın tasarımını yapan HKÜ Mühendislik Öğrencilerinden Efkan Uğur: “Günümüzde görüntü işleme uygulamaları, özellikle dijital teknolojilerin hızlı gelişimi ile hemen hemen her sektörde uygulanmakta ve bu uygulamaların kullanım alanları giderek artmaktadır.  Özellikle gelişen görüntü işleme teknolojisiyle beraber yeni birçok cihaz üretildi ve birçok cihazda güncellenerek daha iyi hale getirildi. Görüntü işleme teknolojisi ile geliştirilen tekerlekli sandalyeler ise engelli kişilere daha kolay ulaşım imkanı sağlıyor. Yapılan birçok sandalyenin aksine bu projedeki akıllı sandalye daha etkili yöntemlerle doğuştan, kaza veya rahatsızlık sonucu reflekslerini kullanamayan engelli insanlar için tasarlanmakla birlikte, her engelli insan için de uygun ve güvenliklerini artırıcı bir proje oldu” dedi.

Projede manuel olarak çalışan bir elektrikli sandalye ele alınıp, bir kamera ve bir işlemci ile akıllı sandalye haline getirildiğini söyleyen Ali Acıoğlu: “Tasarımda akıllı sandalye hareket ederken görüntü işleme teknolojisini kullanarak, kameradan alınan görüntü “Raspberry Pi” adlı işlemcide işlenip motor kontrolü için mikro kontrole gönderilmektedir. Bu sayede sandalye varış noktasına sürücü müdahalesi bulunmadan otonom (uzaktan kumandalı olmayan, kendi iradesiyle hareket edebilir) bir şekilde gidebilmektedir” dedi.

Proje TÜBİTAK 2209-B Sanayi Odaklı Bitirme Projesi desteği ile gerçekleşti.  TÜBİTAK'tan  alınan bu destekle öğrencilerin, hem motivasyon hem de kendilerini daha iyi olanı yapmaya teşvik etmesinin sağlandığı belirtildi  Ayrıca projede uygulanan görüntü işleme teknolojisi ve bu teknolojide edinilecek bilgi birikimi bu tekniğin farklı alanlarda büyük işlere imza atılmasını sağlayacağı açıklandı. Yaptığı projelerle ileride adından sıkça bahsettirmeyi planlayan A2Tech Bilişim ile bu projenin ticarileştirilmesi amaçlanıyor. Projenin akıllı sandalyeler üzerinde yeni bir dönem başlatması ve görüntü işleme teknolojisi hakkında çalışmalar yapılması, bu projenin en önemli getirisi olacağı söyleniyor.